середу, 4 грудня 2019 р.

Пам'ять серця

Напередодні скорботного дня у Вовчищовицькому НВК Мостиського району педагог-організатор Лідія Замрій провела урок скорботи «Пам’ять серця». У залі була тиша, звучала сумна мелодія, горіли запалені вогники пам’яті, на екрані висвітлювалися фотографії страшних подій 32-33рр., небо вкрилося хмарами і створилася атмосфера від якої сльози наверталися на очі, серце прискорювало свій ритм і, здавалося, що кожен учень промовляє в думках молитви.
Вчитель розповіла учням про події тих страшних років. День пам’яті жертв Голодомору цьогоріч вшановують 23 листопада - в четверту суботу листопада на підставі президентських указів 1998 та 2007 років. У ХХ сторіччі українці пережили три голодомори: 1921-1923, 1932-1933 і голод 1946-1947 років. Утім, наймасштабнішим був Голодомор 1932-1933 років - геноцид українського народу, здійснюваний тоталітарним комуністичним режимом СРСР. Голодомор 1932-33 років Голодомору передувала насильницька колективізація сільських господарств, "розкуркулення" селян, хлібозаготівельна кампанія, масовий терор на селі. Терор голодом, що діяв в Україні протягом 22 місяців, - це свідома і цілеспрямована політика сталінського уряду, стратегія і тактика якої виконувалася починаючи з 1928 року. Ця карально-репресивна акція була спрямована на упокорення українського селянства, знищення самостійних селянських господарств - соціально-економічних підвалин української нації. У пікові місяці Голодомору щохвилини в Україні помирало 24 людини. За короткий проміжок часу Москва вбила понад три мільйони українців.
Закінчуючи урок-реквієм, Лідія Миколаївна провела квест серед учнів « Про що я дізнався» і результати були відмінними – діти розуміли, що таке Голодомор, хто його створив, які наслідки голоду. Вразило, що учні відповідали по дорослому, а саме що всі повинні пам’ятати і шанувати пам’ять про жертв Голодомору, світити свічки, молитися, а ще поважати хліб тобто не кидати, не дробити , не викидати печиво і булочки, які не доїли…
Хвилиною мовчання та запаленням свічок закінчився насичений скорботний урок.
Нехай кожен із нас торкнеться пам'яттю цього священного вогню – частинки
вічного.




Немає коментарів:

Дописати коментар