четвер, 26 квітня 2018 р.

Музей українського побуту


   Справжню хату-музей народного побуту у рідному обійсті в селі Черневе Мостиського району облаштував колишній  завідувач лабораторії Інституту економіки та менеджменту Львівської політехніки Іван Пащак. Учнів та вчителів Чернівського НВК ім. Т. Г. Шевченка 20 квітня  Іван Олексійович зустрічав у столітній родинній просторій дерев’яній хаті. Час у її стінах ніби зупинився: під вишитими рушниками там висять старі репродукції ікон, чорно-білі родинні світлини, у кімнатах – дубові ліжка, розмальована скриня, бамбетель, велика шафа, в якій поскладане домоткане полотно, висять дідусів кожух і вишиті сорочки початку ХХ століття. Багато глиняного й дерев’яного посуду Іван Олексійович зібрав у кухні, де чорніє отвір побіленої вапном старої печі, в яку колись його тітка Катерина – остання власниця будинку – на лопаті клала випікати смачні гречано-картопляні пироги.
   У стайні, стодолі й мурованій пивниці творець родинного музею зібрав найрізноманітніші знаряддя праці: жорна, веретена, прялки, маснички, ткацький верстат. Іван Олексійович Пащак являється автором книги «Черневе у вирій часу», де напрацювання, систематизація матеріалу стосується життя одного з «найінтелектуальнішого» села Галичини, нашого рідного Черневого. Книга корисна для дослідників побуту, культури, історії розвитку сільського життя в Галичині та широкому колу читачів, які хочуть відчути та намалювати собі образ життя типового західноукраїнського поселення. 11-12 лютого 2018 року у м. Жовква відбувся ІV Всеукраїнський літературний конкурс імені Леся Мартовича. У номінації «Краєзнавство» Іван Пащак був нагороджений дипломом лауреата. 
   Вихованці школи подякували  Івану Олексійовичу за велику працю,  за збережену історичну спадщину для  нинішнього та наступних поколінь за його активну громадянську позицію, за бажання творити добро і примножувати славу рідного села.





Немає коментарів:

Дописати коментар