неділю, 11 листопада 2018 р.

ЗУНР - українська держава новітньої доби


5 листопада 1918 року належить історії. Нині цей день - спогад, наче прекрасний сон, що приснився нашому народові. Ми пам'ятатимемо про найкращий день історії Галичини, про день, коли 100 років назад, над вежами міста Львова замайоріли синьо-жовті прапори.Про ці вагомі події розповіли  учні  5 -11 класів  на виступі в місцевому  Народному домі. Виступ носив назву «ЗУНР - українська держава новітньої доби». «Важкий і тернистий шлях пройшла Україна, гірка доля впала на плечі українського народу. Протягом багатьох століть нашу землю терзали татари і монголи, австро-угорські та польські війська, червона російська чума. Але український народ знаходив у собі сили і знову вставав з колін, все робив для того, щоб звучала солов'їна українська мова, задушевна пісня, була воля і незалежність.
Не хочу я, щоби над рідним краєм
Наїзники стояли із нагаєм,
Щоб пили  кров і піт у хлібороба,
Розточували дух свої й чужі мікроби.
Я хочу, щоб прийшла жадана воля,
Щоб серце матері забилося без болю,
Щоб встала тут, де попіл і руїна,
Й подала руку сонцю Україна.», - такими словами розпочала виступ голова сільської ради Федевич Надія Іванівна. Ведуча, учениця 10 класу Іваночко Соломія, пригадали події ночі з 31 жовтня на 1 листопада у Львові, проаналізувала внутрішню та зовнішньо-політичну діяльність Західно-Української Народної Республіки, відстежила героїчний шлях Української Галицької Армії. Маніфест  молодої держави прочитав випускник місцевої школи, студент 3 курсу Львівського Національного університету ім. І.Я. Франка Васюта Антон. Присутні вшанували пам'ять полеглих за волю України хвилиною мовчання. Учениця 5 класу Кочірка Вікторія душевно виконала пісню – реквієм « Над землею тумани» . Збройний виступ у Львові відновив і закріпив у свідомості українського народу святу традицію лицарського духу з княжих і козацьких часів, сповнив серце надією на єдину державу,бо трохи пізніше, 22 січня український народ святкував величне свято, а саме з'єднання ЗУНР та УНР в єдину суверенну республіку.
Це один найяскравіший період побудови незалежної держави. Ми майбутнє України. Тож своїми знаннями, працею здобутками підносьмо культуру, славмо її! Будьмо гідними своїх предків, любімо рідну землю, бережімо волю і незалежність України, поважаймо свій народ.Шануймо себе і свою гідність і шановані будемо іншими.





Немає коментарів:

Дописати коментар