четвер, 4 січня 2018 р.

Невтомний борець за волю і незалежність України

   Життя інколи дає нам можливість жити у вік  людей-зірок, які  не  гаснуть  у  нашій  пам’яті, які  і після смерті живуть серед нас, які  зігрівають  своїм  теплом, своєю  мудрістю, нагадуючи  кожному, хто ми, що ми, чому  ми, куди  ми…  До  таких  світлих, незабутніх  постатей  належить В’ячеслав  Максимович  Чорновіл – вірний син свого народу, незламний борець за націо­нальне відродження України. 
      Такими словами звернулася класний керівник 7 класу Чернівського НВК ім. Т. Г. Шевченка Мостиського району Федевич Ольга Дмитрівна до учасників усного журналу «Невтомний борець за волю і незалежність України».  Віддаючи  глибоку  шану великій  Людині, лицарю свободи В. М. Чорноволу, дівчина-Україна запалила свічу пам’яті.
    Перша сторінка усного журналу «Обранець української ідеї» знайомить з  тернистим, але  славним життя  В. Чорновола. Тут знаходимо  відповіді  на  питання, які  хвилюють  нас  і  сьогодні. Перегляд відеофільму «Обличчя української історії. В’ячеслав  Чорновіл» дало можливість школярам краще сприйняти і усвідомити роль В. Чорновола в боротьбі за незалежність  України.
     Ведучі другої сторінки «Інші про В’ячеслава Чорновола» Андрій Гузіль та Зоряна Жук зачитали вислови політиків, журналістів, друзів про В. М. Чорновола. Надзвичайно проникливими є слова Валерія Смолія: «Правда те, що люди вибирають ідеї, але правда й те, що в ідеї є свої обранці. В’ячеслав Чорновіл – один з найдостойніших і незрадливих обранців української ідеї… Вона вносить їхні імена на вічні скрижалі пам’яті».
      З В’ячеславом Чорноволом як людиною непересічною, з ораторськими здібностями, яка здатна об’єднувати і вести за собою,  учнів ознайомила третя сторінка «В. Чорновіл: трохи сам про себе». Її ведучі Федак Світлана, Кондрацький Ігор виразно, чітко зачитали деякі вислови В. М. Чорновола, сказані в різні роки. Він жив з Україною в серці: «Для  мене політика,  звичайно,  спосіб самовираження… спосіб  реалізації  ідеї… Української держави, української  духовності… Мені слави не потрібно. Я свій слід в історії України залишив!»

     В епілозі до усного журналу учасники увічнили пам’ять невтомного борця за волю і незалежність України В’ячеслава Максимовича Чорновола виконанням його улюбленої пісні «Ой у лузі червона калина». Пісня супроводжувалася відеокліпом про сучасну боротьбу за цілісність  нашої  держави на сході України. Життя і боротьба В’ячеслава Чорновола – це приклад для всіх поколінь. Він був справжнім. Він нічого не боявся. У цей складний для нашої країни час кожен має зробити все, щоб Україна, про яку мріяв В’ячеслав Максимович, була наповнена тим змістом, за який він боровся і загинув.

Немає коментарів:

Дописати коментар