понеділок, 30 жовтня 2017 р.

Семінар – практикум заступників директорів у Зав’язанцівському НВК

 Урок – дзеркало загальної педагогічної культури       
          вчителя,  мірило його інтелектуального багатства,  
          показник його  світогляду, ерудиції.
         
                                                                       В. Сухомлинський

    Урок у всьому його різноманітні і у всіх різновидах -  надзвичайно складне педагогічне явище. Як отримати від кожної хвилини віддачу? Над цим питанням постійно б’ється наукова і вчительська думка. Урок – багатогранний кристал у якому відбивається вся система навчання вчителів. Метою результативного уроку є створення учнями разом з учителем певного освітнього продукту. Сьогодні система освіти в Україні перебуває на етапі якісного реформування. І хоча Нова українська школа стартує 2018 року, її ідеї треба запроваджувати уже зараз.  Тому 24 жовтня 2017 року на базі  Зав’язанцівського НВК Мостиського району проведено районний семінар-практикум заступників директорів з навчально-виховної та виховної роботи на тему «Експертиза уроку як основа вдосконалення навчально-виховного процесу» . Метою семінару було вдосконалення форм і методів контролю за організацією учителем навчально-виховного процесу на уроці.
    У семінарі взяли участь виконуючий обов’язки начальника відділу освіти Мостиської райдержадміністрації Груник Ігор Миронович, завідувач РМК Олексюк Ірина Петрівна, методисти Стецина Марія Омелянівна, Ліпецька Віра Семенівна та  заступники директорів з навчально-виховної та виховної роботи навчальних закладів району. До роботи семінару долучилися педагоги із Луганщини, які перебували на Мостищині в рамках проекту « Схід і Захід разом» : Нестеренко Катерина Володимирівна (Осинівська ЗОШ  І-ІІ ступенів) та Баштовий Микола Олександрович (Новорозсошанська ЗОШ І-ІІІ ступенів).
     Гостей радо зустріли хлібом-сіллю адміністрація закладу,наймолодші учасники навчально-виховного процесу та найдосвідченіші вчителі.
      Запропонована презентація Завꞌязанцівського НВК розкрила співпрацю учнівських та педагогічних колективів,ознайомила учасників семінару з умовами навчання та виховання підростаючого покоління.
    У рамках семінару  проведено 9 уроків : інтегрований урок «Сім’я. Склад сім’ї»
(3 клас – Я  у світі), інтегрований урок «Повторення і закріплення письмового множення і ділення двоцифрових та трицифрових чисел на двоцифрове. План місцевості» (4 клас – Математика),урок-роздум «Закони людські і Божі. Десять заповідей Божих» (5 клас –  Християнська етика),
«Проблема історичної пам’яті народу, відданості рідному краю у поемі Миколи Вороного «Євшан-зілля» (6 клас – Українська література) рок-подорож «Африка. Географічне положення. Дослідження та освоєння материка»  ( 7 клас – Географія ),урок з елементами подорожі «Агрегатний стан речовини»( 8 клас – Фізика ),навчально-тренувальний урок «Футбол»
(9 клас – Фізична культура),урок-роздум «Михайло Старицький. Життя і творчість. Багатогранність діяльності. Історико-романтична повість «Оборона Буші»( 10 клас – Українська література), узагальнення знань з теми «Вогнева підготовка» (11 клас – Захист  Вітчизни).
   Не залишив поза увагою жодного учасника семінару виховний захід «Герої нашого часу»,присвячений вшанування подвигу захисників Вітчизни,учасників АТО, проведений під керівництвом заступник директора з виховної роботи Вергун Василини Богданівни,   педагога-організатора Козловської Марії Романівни, учителя української мови та літератури Ванько Віри Степанівни та учитель музики Левицького Богдана Івановича.
   Діти читали вірші поетів-сучасників,виконували задушевні пісні та хореографічні композиції. Демонструвалися документальні кадри подій 2014-2017 років.
     Далі заступник директора з навчально виховної роботи Лещишин Марія Богданівна у своєму виступі розкрила шляхи вдосконалення уроку,як основної форми навчально-виховного процесу у НВК. Завідувач районного методичного кабінету Олексюк І.П. зупинилася на  питаннях науково-методичного забезпечення реформ, ключових  питаннях  оновлення  змісту навчання, проектування компетентнісно орієнтованого уроку, векторах  методичної роботи з педагогічними кадрами тощо.        


Семінар, проведений на базі Зав’язанцівського  НВК засвідчив про широке застосування педагогами закладу інноваційних підходів до формування позитивної мотивації учнів до навчання та неабиякий потенціал педагогічного колективу творити і йти в ногу з часом до світла знань.



Немає коментарів:

Дописати коментар