вівторок, 27 лютого 2018 р.

Мова – душа народу


                                                                                                                      Нації вмирають не від інфаркту.
                                                                                                               Спочатку їм відбирає мову.
                                                                                                                                             Ліна Костенко

   Міжнародний день рідної мови — день "підтримки мовного та культурного різноманіття та багатомовності" проголошений на ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО, що проходила 26 жовтня - 17 листопада 1999 року в Парижі. День, який відзначають щороку 21 лютого, починаючи з 2000 року.
  В Україні це свято існує з 2002 року, коли з метою зміцнення державотворчої функції української мови, сприяння вільному розвитку і використанню мов національних меншин України,  Президент України підписав відповідне розпорядження про відзначення Міжнародного дня рідної мови. Не винятком стала і наша школа.
  У Мелешківській ЗОШ І ступеня був проведений захід присвячений Міжнародному дню рідної мови. Виховна година була організована і проведена під керівництвом вчителя 4 класу  Мелешко Євгенії Станіславівни та завідуючої бібліотеки Матейко Марії Михайлівни.
  Для кожного народу мова – найбільший скарб, одне з багатьох див створених людьми. Вона віддзеркалює душу народу, його історію. Кожна людина має завжди пам’ятати хто вона, звідки родом, де її коріння, кожна людина повинна знати свою мову, любити її, цінувати, збагачувати, берегти. Тому вчителька з певним трепетом донесла всю важливість і неповторність нашої мови. Вчитель за допомогою слова розпочала даний захід. Розповідь доповідача супроводжувалося технічними засобами навчання. Діти переглядали короткі відеоролики такі як:
-          цікаві факти про мову;
-          5 причин любити мову;
-          фотоальбом синонімів;
-          відеопрезентація про мову ;   
-          батьківська мова;
  Дивились мультфільми: «Легенда про мову» і «Бережіть мову». Після перегляду відео задля закріплення знань учнів, була проведена гра «Розв’яжи кросворд». З метою показати всю любов до батьківської мови, діти 1 – 4 класів підготували і продекламували  вірші. На кінець заходу прозвучали пісня «Молитва до мови» та «Гімн мові» у виконанні Матейко Марії Михайлівни.
 Свято пройшло невимушено і спокійно.




Немає коментарів:

Дописати коментар