вівторок, 28 листопада 2017 р.

Цікава подорож у минуле

      Бортятинська філія Львівського музею історії релігії є центром культурного життя усієї Мостищини. Музей-садиба родини Антоничів розташований на території колишньої греко-католицької плебанії, де й мешкала сім’я Антоничів і куди приїжджав Богдан-Ігор Антонич.
   На початку 90-х років у плебанії зусиллями Ірини Калинець була створена кімната-музей Богдана-Ігоря Антонича. До сторіччя від дня народження поета плебанію повністю відновлено і 25 жовтня 2009 року відбулось урочисте відкриття Музею-садиби родини Антоничів.
   16.11.2017 року школярі 4-11–тих класів Чернівського НВК імені Т. Г. Шевченка побували у музеї-садибі Богдана – Ігоря Антонича в селі Бортятин.
    108 років тому народився Богдан-Ігор Антонич (1909-1937), явивши світові себе-поета, приголомшив пульсацією своїх віршів. Йому судилося коротке земне життя,  проте -  доля справжнього поета. Кожна його поезія – це живий світ і жива людина в ньому, першооснова життя Лемківщини,  рідного краю митця.
    Надзвичайно цікава розповідь екскурсовода повернула нас у минуле, у ті часи, коли жив  Богдан-Ігор Антонич у садибі разом з батьками, навчався у Львові. Вражає зворушливе листування з мамою, оригінальні  уривки якого бачимо на стендах у музеї. Односельчани зберегли майже весь інтер’єр кожної із кімнат будинку, де жили Антоничі.

      Школярі захоплено ділилися враження від екскурсії, яка запам’ятається їм надовго.



Немає коментарів:

Дописати коментар