вівторок, 14 листопада 2017 р.

Свято українського слова!

         Мова - це одне з багатьох чудес світу. Вона являється тим цінним надбанням нашого буття, тією скарбницею важливих знань, що визначає нашу ментальність. У ній сконцентровано всі бажання, надії та сподівання мільйонів людей, що являються собою єдиний народ.
       Саме вона – наша мова – втілює в собі український характер, нашу пам'ять, історію та духовну міць, наші звичаї і традиції, розум і багатющий досвід поколінь, ніжну красу і силу душі людської.
        9 листопада – в День української  писемності та мови у кабінеті української мови Крукеницької ЗОШ I-III ст.. – ліцею  завітали школярі та вчителі школи. Це надзвичайний урок – свято збагатив знання дітей про українську мову, її історію, традиції, допоміг дізнатись багато цікавого про визначних діячів української словесності. Одинадцятикласники Володимир Вінярський  та Ганна Дубовець підготували цікаву презентацію про писемні пам’ятки, створенні  прародителем художнього слова, літописцем Нестором та про самого «батька української словесності».
        Учениця 7 класу Явдик Лілія розповіла про Петра Яцика – великого мецената і найпалкішого цінителя української культури. Його фраза- афоризм «Справжній патріотизм вищий за будь-які партії…» близька і зрозуміла для всіх присутніх на святі.
            Зацікавила усіх присутніх і розповідь Ірини Шетерляк, учениці 7 класу, про історію виникнення української писемності та про Кирила і Мефодія -  слов¢янських вчителів та просвітителів.
  Долучились до свята і шестикласники Попільовський Юрій, Келлер Володимир та інші, вони майстерно декламували вірші про мову.
             Нетлінним скарбом століть називають національну мову і літературу – скарбом, що передається від покоління до покоління, що об’єднує минуле й прийдешнє. Мова – живий організм, вона розвивається за своїми законами, а тому у чистоті бережімо цей скарб, прислухаючись до порад відомих письменників.
…Читайте до болю знайомі рядки,
Вклоняйтесь кожному слову.
Кров¢ю кляніться нести у віки

Свою материнську мову!



Немає коментарів:

Дописати коментар