четвер, 14 грудня 2017 р.

Гей, на наших вечорницях , хто сумний – розвеселиться!

«Ой Андрію, Андрію, даруй нам надію!» - гучно лунало 13 грудня з вуст дівчат, учасниць Андріївських вечорниць.
 Пройшло це святкове календарно-обрядове дійство у Зав’язанцівському НВК Мостиського району. Організаторами та учасниками вечорниць були педагог-організатор Козловська Марія Романівна, вчитель музики Левицький Богдан Іванович, учні 7-11 класів. Розпочала свято педагог-організатор Козловська М.Р., яка звернулася до присутніх з вітальним словом, повідомила гостям про історію свята, необхідність збереження народних традицій, звичаїв та обрядів.
   Прийняла вечорниці дбайлива господиня Семен Роксолана, учениця 11класу. Як і годиться, першими до оселі завітали дівчата із дзвінкими піснями. Очікуючи парубків, вони беруться до приготування та випікання головного атрибута свята – калити – символа Сонця, щастя, достатку, добробуту та надії. Усім процесом керує досвідчена господиня. Учасниця вечорниць Бегей Ангеліна, учениця 11 класу, мелодійно виконала колядку «День Різдва».
       Не забули дівчата й про ворожіння, які перейняли від своїх бабусь та матерів. З гучною колядою на вечорниці завітали й парубки, які принесли неабияку радість дівчатам. Хвалилися своїми покупками з базару , розказували гуморестки. Цього ж вечора намагалися дізнатися  про свою долю ворожінням на перстенях. Жарти, сміх переповнювали зал.
   Найурочистіший етап свята – обряд «Кусання калити». Старший парубок (Кашицький Павло) запрошував кусати калиту.

      Насамкінець учасники свята разом із глядачами урочисто виконали пісню, у якій переплелися національне й патріотичне, єднання поколінь, державна минувшина й сьогодення, обрядовість народу.



Немає коментарів:

Дописати коментар