понеділок, 18 грудня 2017 р.

Андрію, Андрію, коноплю сію…

Учні  9-10 класів  Чернівського НВК ім. Т. Г. Шевченка Мостиського району під керівництвом  класного керівника Шийки Я. В. 12 грудня 2017 року  провели Андріївські вечорниці «Андрію, Андрію, коноплю сію…».
Зима –  пора різних свят, одним із таких є свято Андрія Первозванного, яке святкують 13 грудня, а у переддень за стародавнім українським звичаєм відбувалися ворожіння. Учасники дійства підготували імпровізовану сцену української оселі, у якій була піч, веретено, образ та вишиті рушники, в якій усіх зустрічала господиня (Дацко О.). Учні продемонстрували, як у давнину молодь проводила час на вечорницях: дівчата (Жук А., Федевич Х., Саїк В., Венгер В.) ліпили вареники, пампушки, співали різних пісень, ворожили зі свічкою, дзеркалом, простежували доріжку із чобітків від стола до порога, а хлопці (Кондрацький С., Пащак А., Васюта Д., Рожак Р.)  жартували, усі разом  розважалися. Особливою гостею свята була циганка (Кузнєцова Х.), яка розповідала про особливості ворожіння та Кайдашиха (Іваночко С.) і Проня (Шот С.). Діти різного віку з трепетом брали участь у конкурсах. Веселе та колоритне дійство, що захоплює  піснями та жартами, не залишило байдужими ані учителів, ані учнів. Гості свята отримали гарний настрій, а всі учасники – бурхливі оплески та похвалу. Після закінчення господарі свята пригощали усіх присутніх пампушками, варениками, солодощами та фруктами.

Важливо, що  дорослі передають духовну спадщину нащадкам, які в свою чергу охоче  її  вивчають, цікавляться традиціями та звичаями нашого народу.  Тому мабуть вже із сьогоднішнього вечора дівчата і хлопці з нетерпінням чекатимуть наступного року та розмірковуватимуть про свою долю.

Немає коментарів:

Дописати коментар